Hopfällbar Gyroglider

Hopfällbar Gyroglider

Gyroglider

 

En video i vintermörkret från det glada 90-talet i USA där några glada entusiaster har byggt sig en Gyroglider som man kan fälla ihop och lägga i bakluckan på bilen. Deras idé verkar vara att sedan är det bara att passa på att ta fram den ur bakluckan och fälla upp den när man hittar en lämplig bit väg och flyga Gyro på. (Litet som ryssarna, som inte verkar ha några som helst problem med att släpa ut sina byggen på vägen hemmavid och ta sig en svängom i trafiken när andan faller på).

Tanken med en hopfällbar konstruktion är väl kanske inte så dum om man beaktar att den blir väldigt enkelt att förvara och transportera till flygträffar och gliderträning i olika delar av landet. Deras konstruktion verkar dock lämna litet övrigt att önska i form av styrka och stabilitet. Titta speciellt på när de handstartar rotorn, hur masten uppför sig.

Musiken till är dessutom av svenska gruppen Roxette, så kanske handlar det bara om att de önskar att de vore i Sverige och kunde komma till SRF:s flygträffar och flyga glider med oss här istället€¦

Bortsett från säkerhetsaspekterna så visar ändå videon litet av känslan med att flyga glider med lång lina och man blir onekligen sugen på litet gyroglidningen i den snart annalkande vårsolen   :-)

Se video: Tow & Stow Glider