Ny Gyrokopter till Sverige

Ny Gyrokopter till Sverige

 Skånska gyrokopterklubben, SGK, har köpt in en ny gyrokopter från Magni Gyros i Italien och som inom kort är på väg till Sverige. Maskinen är en modell M16 och är tänkt att användas både för skolning och som klubbmaskin.

Magni har inte tidigare funnits någon registrerad i Sverige utan de maskiner som har använts för skolning här har varit ELA och MTO, med resultatet att det nästan uteslutande på den tvåsitsiga sidan är dessa maskiner som även har funnits privat. Plus ett antal Calidus och Cavalon och på senare tid även en Trixy.

Den nya maskinen i Skåne innebär det att man nu i Sverige kan skola på maskiner från alla de tre stora tillverkarna i Europa, och i Skåne på både MTO-Sport från Tyskland och Magni från Italien.

Litet kort om Magni kan sägas att de är den äldsta kommersiella gyrokoptertillverkaren i Europa och deras filosofie om hur man bygger Autogyros har sitt ursprung i Jukka Tervamakis JT-5 från Finland som Vittorio Magni köpte rättigheterna till i mitten på 70-talet och sedan har fortsatt att utveckla.

Det som kännetecknar Magni-maskinerna är att de har kompositblad och är kända för att ha ett mycket stabilt och helt vibrationsfritt rotorsystem. När det gäller kring-system så använder de sig i stor utsträckning av mekaniska lösningar istället för pneumatik vilket är tänkt att borga för hög driftsäkerhet även i vårt kalla klimat.

Kort och gott en spännande ny maskin på den Svenska gyro-scenen som vi med spänning väntar på att få höra mer om när den i april landar i Skåne.