Tre-sits Autogyro

Tre-sits Autogyro

Russian Gyrocopter

 

En-sitsiga autogyros är ju väldigt trevliga med sin manöverbarhet, och två-sitsiga för att man även kan ta med sig en kompis, men allt som oftast har man ju onekligen saknat en tredje sits så att även svärmor kan följa med.

Skissade för ett par år sedan på hur en sådan skulle kunna se ut. Med €Maclarens F1€ och dess delta-konfiguration för sätena som förebild hittade jag av en slump en bild på en öppen rysk konstruktion med tre säten. Jag har därefter inte lyckats hitta så mycket mer info om den förrän nyligen.

Ryssarna har nu hunnit utvecklat den till en färdig täckt maskin med bra prestanda. Maskinen finns som helöppen, med frontkåpa eller som heltäckt version och även med skidor som tillval. Tyvärr så är den för tung för att kunna klassat som UL.( I alla fall den heltäckta).

Som alltid med ryska maskiner så går det €alltid lika bra med landsväg€ för att landa. Om det beror på att man ibland snabbt behöver lämna av den tredje passageraren, eller att de plötsligt får syn på litet trevlig Selleri vid vägkanten har jag aldrig lyckats klura ut. ( Se 3:45 in i videon). €ÐžÑ…отник€ betyder även jägare, eller€ jagande€.

 

Se mer på videon:        

http://www.youtube.com/watch?v=9lNQK7jyZMM

Tekniska spec. (För de som inte läser ryska så översätts den enklast med €Google Translate€).

http://geoget.ru/content/view/209/442/

  

En annan 3-sits som jag inte tyvärr lyckats hitta mer info om, men som någon annan kanske vet mer om…

http://www.youtube.com/watch?v=eNkWw-svaHY