SRFs Fly-In 2023: Till Ålleberg

SRFs Fly-In 2023: Till Ålleberg

SRF:s Fly-In 2023: Till Ålleberg 10-11 juli

Som alltid är vädret en avgörande faktor – blir det av, eller inte?

En front med regn skulle rulla in från sydväst i riktning mot nordost. Men först fanns den inte där i den långa prognosen. Sedan skulle den komma in på måndagen (inflygningsdag) och ytterligare några versioner senare av prognosen så skulle den göra livet surt (i bildlig mening) på tisdagen (utflygningsdag). Men, någon måtte ha gjort sin aftonbön ordentligt för sista budet blev att fronten skulle passera södra Sverige under sen em måndag till tidig fm tisdag. Vilket den också i verkligheten gjorde och öppnade därmed upp för en fin flygning till en av Sveriges vackrast belägna flygfält: Ålleberg (ESGC).

Ålleberg är ett platåberg i Falbygden i Västergötland.

Berget ligger några kilometer sydost om Falköping och når en höjd av 1 100 for över havet. Det är relativt litet till ytan och topplatån är bara cirka 100 hektar.  Enligt sägnen sägs bergets inre bestå av en väldig sal där Ållebergs ryttare sover i väntan på ofärdstider då de ska rycka ut och rädda landet. Dessa är tolv spöken från slaget vid Åsle 1389 och i sina gyllene riddarrustningar är de beredda att störta fram och försvara Sverige om kriget kommer. Kanske ett reservalternativ i avvaktan på att Erdogan slutligen(?) skall släppa in Sverige i NATO.

Många kopplar Ålleberg till ett klassiskt fält för segelflyg och det är nu Sveriges administrativa centrum för segelflyg, men även platsen för flyginstruktörsutbildning i modern tid.

Visst manfall noterades i förhållande till listan över anmälda ekipage. Bl.a. kan den osäkra väderprognosen ha varit ett skäl, men även 2 st tvärdöda tändmoduler i författarens Rotaxmotor stod för en del av reduktionen.

Små – men svindyra! Har snurrat problemfritt sedan 2008, men självklart så tog de slut kl 06:45 på måndagsmorgonen då avfärd från Trosa mot ESGC skulle påbörjas.

Så småningom var skaran samlad och tre flotta Autogyroekipage kunde ytterligare försköna Ållebergs flygfält med sin närvaro.

Två Autogyro Cavalon och en Calidus (närmast i bild).

En lunch på Ållebergs Café & Restaurang är ett måste. Den fina eftermiddagen inbjöd till att inta lunchen på altanen med en vidunderlig utsikt i västlig riktning.

Bra plats för en bit mat, allmänt snack och beskådande av flygverksamheten.

Efter tankning och parkering av kärrorna i en hangar gick färden vidare till Kurorten Mösseberg, ca. 20 min med bil från ESGC. Ett oprövat kort för de allra flesta av oss, men hotellet med anor från 1867 levererade ett fint dygn med inslag av spa, sjyst käk och trevlig miljö.

Stimulerande miljö för nördiga likväl som för stora diskussioner.

Regnfronten kom och gick som utlovat var, och hemfärden kunde därmed genomföras problemfritt.

Ett speciellt tack går till Henrik Svensson m.fl. från ESGC för ett varmt välkomnande och hjälp med diverse praktiska detaljer.

En tacksamhetens tanke sänds även till sällskapets enda dam som översköljdes av mer gyrosnack än vad konvenansen skulle hålla för acceptabelt. A: din närvaro förgyllde tillställningen och vi lovar att bättra oss till nästa år!

Och, ja, det blir en repris under 2024. Reservera i kalendern redan nu!

//Henric Endoff