Autogyro Historia

Autogyro Historia

Om vi tar det första flygplanet som typexempel för flygplanets utveckling kan vi kortfattat nämna Flyer 1, byggt av bröderna Wilbur och Orwille Wright i Danton, USA,

 Wilbur & Orwille Wright's Flyer 1

tagen i Washington 1984 där det hänger i taket på Smithsonian Museum. De båda bröderna var egentligen cykelfabrikanter med stort flygintresse vilket skapade flyghistoria på den 30 meter höga sanddynen Kill Devil Hill som ligger ca 4 engelska mil söder om Kitty Hawk i delstaten North Carolina. Deras flygplan var byggt som ett biplan, hade en 16 hk motor och flögs med rodersystemet framtill. Flyer 1 sägs vara värdens första motordrivna flygplan som verkligen kunde flyga. Den första flygningen skedde den 16 Desember 1903 och omfattade en sträcka av120 fot ( 36,6 meter) på 12 sekunder, pilor Orville Wright.