Nya Rotorbladen nu i Sverige.

Nya Rotorbladen nu i Sverige.

                          

 

Klubbens nya rotorblad finns nu sedan en tid tillbaka i Sverige :-)

 

Efter det att Ivan Tuelstrup 2010 beslutade att lägga ner sin tillverkning i Danmark av strängsprutade rotorblad i aluminium har det alltjämt funnits en stor brist på billiga och bra rotorblad att tillgå för klubbens medlemmar.

 

I och med att Ivan beslutat sig för att inte längre fortsätta med tillverkning av rotorbladen så bestämde sig Svenska Rotorflygklubbens styrelse för att själva återuppta produktionen av bladen, för att kunna säkra tillgången på moderna rotorblad för klubbens medlemmar.

 

Det visade sig dock snabbt vara en uppgift som var betydligt mer tidskrävande än någon hade väntat sig, och som blev till ett utdraget projekt som totalt har tagit över 1,5 år innan bladen till slut var klara, och tidigt en solig tisdagsmorgon kunde anlända till Vaggeryd.

 

Efter en mängd olika turer, ett misslyckat försök i Finland och mycket pappersarbete föll till slut valet av tillverkare på MIFA i Holland (www.mifa.nl/sv) som är specialiserade på precisionstillverkning av extruderade aluminiumprofiler för bland annat flyg- och försvarsindustrin. De har lyckats tillverka ett rotorblad med mycket precisa toleranser och hög kvalitet som vi är väldigt nöjda med.

 

Jag skulle även vilja ta tillfället i akt och passa på att rikta ett stort tack till de övriga medlemmarna i SRF:s styrelse, tillsammans med Mattias Rosin, för allt det arbete som de lagt ner på projektet, och även ett stort tack till Nils G Olsson som har fungerat som vår kontakt gentemot EAA, och även har hjälp oss med dragprover och beräkningar.

 

Nu väntar vi bara på våren, och att få se de nya bladen surrandes i luften ovanför Hornlanda i full fart med att reducera knott och mygg till en lagom nivå för en trevlig kvällsgrillning i solnedgången.

 

/ Thomas Augustsson